6 Haziran 2014 Cuma

Yaprak Sarma...

 
Sarma tutkunudur büyük oğlum, küçüklüğünden beri sarma tenceresini görmesi mutlu olmasına yetiyor. Kim sevmez ki dediğinizi duyar gibiyim. Zahmetli bile olsa tadından vazgeçilmez. Genelde çocuklar uyuduktan sonra bir radyo kanalı açıp sakin sakin sarmaya çalışıyorum. Bu sarmalarda dün gece pişirildi, sarması 1 saat, yemesi :)
Hayırlı bir hafta sonu diliyorum hepimize, herkes sağlıklı, herkes mutlu olsun. Mutfağınızdan yemek kokuları eksik olmasın inşallah. Yediğimiz her lokma şifa niyetine sağlık getirsin...
Sağlıcakla kalın.
 
Malzemeler:
1 kilo taze asma yaprağı
3,5 su bardağı Osmancık pirinç
2 büyük soğan
5-6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, nane, dolma baharı
Yarım demet maydanoz
 
Yapılışı: Taze asma yaprakları güzelce yıkanarak ( yıkarken boylarına göre üst üste dizerseniz sarması kolay olur.)genişçe bir tencerede kaynatılır. ( benimkiler 20 dakika kadar pişti )yaprağın kalınlığına göre süre değişir.
Diğer taraftan soğanlar doğranır yağda çevrilerek pişirilir. Sarımsaklarda küçük doğranarak ilave edilir. Salçalar ve pirinç ilave edilir. Tuzu da eklenerek 2 bardak sıcak su eklenerek kısık ateşte suyu çektirilir. Altını kapadıktan sonra baharatları ve kıyılmış maydanoz ilave edilir. Ek olarak varsa taze nane de ilave ederseniz lezzetli oluyor. Yapraklar sarılarak en üstüne tuz ve limon dilimleri eklenir. Sıvıyağ gezdirilerek tabak kapatılır. Bire bir olacak şekilde yavaşça sıcak su eklenir ve orta ateşte 45 dakika kadar pişirilir. Pirinçlerinizin ve yaprağınızın cinsine göre süre değişebilir. Suyu azaldıkça ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. Afiyet olsun.
 
 

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Seda'cım ellerine sağlık sevmeyen yoktur sanırım sevgiler..